Glucose meting

Eergister heb ik weer bloed laten prikken voor een glucuse waarde bepaling. Mijn Hba1c waarde was 60 mmol/mol. Dat is veel te hoog. De gemiddelde waarde hoort bij iemand met suikerziekte en die aan de medicijnen is lager dan 54 te zijn. Nu leven we hier al een hele poos in een soort bouwput in dit huis. Keuken verbouwing, zonnepanelen aanleggen en dan komende week nog nieuwe tuinbestrating. Ons huis is al weken, ik zeg maanden een bouwput. En in de paar weken tussen gasfornuis afgesluiten en inductieplaat aansluiten was het eten koken ook maar van lage kwaliteit.Regelmatig frituurpanvoer (bamischijven, kroketten, frikandellen) , best wel veel gesnoept, biertje links en rechts.

Even een afslag naar de bamischijf, waar heel wat over te doen is. In 2020 werd er zelfs door rechts politiek over gerept, deze oerHollandse snack was gedoemd om gecancelled te worden. Er kwamen artikelen als Maakt iemand zich nog druk om de bamischijf? En zelfs in de Volkskrant werd een ode aan de bamischijf geschreven. En nu anno 2023 is de bamischijf weer helemaal terug en zelfs een regelrechte tiktok hit. De bamischijf anno 2023 is zo hot dat er zelfs een nieuwe fabriek gebouwd moet worden om de productie te kunnen opvoeren.

Maar weer terug naar mijzelf. Ik heb om eerlijk te zijn van alles bij elkaar gesnaaid en gesnoept afgelopen periode en ben vooral niet al te veel met koolhydraten en suiker bezig geweest. Om het in Star Wars termen te zeggen ‘this r2 has a bad motivator‘; mijn motivatie om ‘gezond’ bezig te zijn was heel ver te zoeken. Daarnaast sliep ik slecht, heb best wel hard gewerkt en ben regelmatig mijn medicijnen vergeten. Er waren allemaal redenen, maar geen één is echt valide om niet toch wel gezond te leven. Waarom de frituurpan aan als ik ook gewoon een stukje komkommer of een bakje yoghurt kan eten. Zo heeft dat hele keer diabetes2 om traject natuurlijk geen enkele zin gehad. Daarvoor moet ik wel eerst de motivatie terug zien te vinden en daar is regelmaat in mijn leven voor nodig.

Maar 1 lichtpunt, mijn nuchtere waarde was 5,8. Dat is helemaal prima. Een gezonde waarde ‘s ochtends ligt tussen de 4 en de 8. Laat me dat dan maar vasthouden.

Ontbijt niet op bed

Beetje vroeg nog voor de kinderen. Daarom mijn eigen ontbijtje gemaakt en lekker buiten aan de tuintafel opgegeten. ‘s Middag hebben ze het goed gemaakt en heb ik een mooie pet van de kinderen gekregen.

Glucose waarde 9,2 ‘s ochtends

Gisteren was er door de kids nogal wat gesnoept, dus maar weer eens glucose waardes gemeten. Was bij iedereen een gezonde waarde. De mijne 6,4. Dat is heel erg goed voor de avond.

Vanochtend lag alle prikkerij spullen nog op tafel, dus ik nog een keer meten. Was het 9,2. Wat zeker ‘s ochtends veel te hoog is.

Nou heb ik gisteravond 2 dingen gedaan:

  • Ik heb mijn medicijnen niet gehad.
  • Ik heb gisteravond een glas berenburg achterover geslagen.

Dat ik mn medicijnen niet in heb genomen is eigenlijk een beetje een reaktie op een impliciete opmerking van mijn diabetes consulente. Ga niet naar bed als je glucose zo laag is. Daar heb ik uit geconcludeerd dat ik 1 mn suiker omhoog moet brengen: mijn keuze was een borrel en 2 bij zo lage waarde geen medicijnen. Misschien moet ik dat laatste maar wel doen volgende keer.

Diabetes is ingewikkeld. Eigenlijk doe je het nooit goed.

Zoete aardappel ja of nee

Een lekker en simpel recept voor zoete aardappel stampot op mijn recepten site.

Maar hoe gezond is zoete aardappel en is het wel goed voor een diabeet, want een zoete aardappel bevat ongeveer net zoveel koolhydraten als een gewone aardappel. En op mijn keerdiabetes2om training heb ik geleerd dat koolhydraten ‘evil’ zijn. Maar toch kreeg ik bovenstaande recept van de diabetesstichting. Nu ben in dus helemaal van slag 🙂

Even verder zoeken op internet. En ja ook bij de zoete aardappel kom ik (net als bij de avocado) ‘een onbekend stofje’ tegen wat goed is voor insulineregulatie.

Zoete aardappel stimuleert de productie van adiponectine, een hormoon dat belangrijk is bij het aanmaken en afbreken van insuline. Het helpt je lichaam insuline te reguleren. Welk stofje in zoete aardappel hier precies voor zorgt, is nog niet bekend. [bron]

En ja zoete aardappel heeft niks met aardappel te maken, maar is een wortel. Om precies te zijn is een zoete aardappel of bataat, die officieel “Ipomoea batatas” heet, een knolgroente. Knolgroenten zijn eigenlijk eetbare wortels of knollen. En dus is de zoete aardappel net als wortels een eetbare wortel.

En wat is daar dan naast de onbekende stof voor insulineregulatie zo gezond aan. Zoete aardappelen is vezelrijk en bevat veel mineralen als ijzer, magnesium, kalium en is rijk aan vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Ja inderdaad caroteen. Dat zit ook in worteltjes waardoor konijnen zo goed kunnen zien (of toch niet). Ofwel een zoete aardappel is goed voor de weerstand, bloeddruk en stoelgang en zorgt voor sterke botten en spieren. [bron]

Avocado: groente of fruit

Vandaag naar de gym geweest. Nu zin in wat. Dus even wat gezonde vetten en mineralen wegwerken.

Bij de Aldi 2 eetrijpe avocados gekocht (ja ik ben een ‘even in de avocado knijpen om te kijken of ze echt rijp zijn’). Maar nu viel mijn oog op het woord Fruit. Ik altijd denken dat avocado groente is. Maar het is (natuurlijk) fruit. Het is een vrucht – iets met een pit erin en dus moeten we het daarom zien als fruit. Hoewel het bij de supermarkt wel bij de groente ligt.

En waarom is een avocado dan zo gezond? Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Verder is het een bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11).

Maar bovenal: Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe een stof, die alleen in avocado’s zit, cellulaire processen in de alvleesklier kan remmen. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van insulineresistentie. De avocado is daarom een goed voedingsmiddel bij diabetes. [bron]

Dit laatste ga ik nog eens uitzoeken hoe het precies zit. Welke stof en wat is precies de invloed op de alvleesklier.

Voor nu: Avocado is fruit en is heel gezond, zeker voor diabeten.

Hypo / Hyper

Zojuist was er een traktatie op het werk. Dus lekker stukje appeltaart gehad. Maar ik werd na een paar minuten ineens duizelig. Ik dus uitzoeken. Maar heel vreemd duizeligheid hoort bij een Hypo (glucose < 4mmol/l). Terwijl ik net een suikerbombardement had gehad, zou je kenmerken van een Hyper horen te zien (glucose > 10 mmol/l). Duizeligheid hoort daar niet bij. Heel vreemd weer dit.

Ik heb heel veel zin in iets zoets

Ik heb heel veel zin iets zoets. Bijna ondwingbare behoefte aan zoetigheid. Hoe kan dat toch. Ik heb diabetes en heel vaal gewoon ontzettend veel zin in iets zoets. Een koekje, een chocolaatjes whatever ‘als het maar zoet is’. Waar komt dat vandaan. Kan ik mezelf hier gaan begrijpen. Toch maar eens gaan googelen. En wat blijkt: ‘hier is onderzoek naar gedaan’. Mensen met diabetes hebben een lage ‘suikerbeleving’, ze proeven de smaak zoet minder dan ‘gezonde’ mensen. Dit zou een verklaring kunnen zijn: ‘omdat diabetespatienten minder gevoelig voor de zoete smaak zijn, hebben ze meer suiker nodig om de suikerbehoefte te ‘bevredigen’.

Lekker maar weer. Mijn probleem is dus een soort perpetuum mobile. Een hond die achter zijn eigen staart aanholt. Door suiker te gaan eten wordt ik steeds minder gevoelig voor die suiker en om die behoefte te bevredigen moet ik meer suiker eten waardoor ik er nog minder gevoelig voor word……

Help

Diabetes type II

In mijn vorige blog schreef ik al dat je diabetes type II in 2 soorten kan onderverdelen:

  1. Insulineresistentie, die voorkomt bij mensen met overgewicht. Er is wel insuline, maar cellen reageren niet goed meer op suiker en insuline. Waardoor glucose de cellen niet meer in gaat.
  2. Natuurlijke verminderde insuline afgifte. De alvleesklier maakt in dit geval altijd te weinig insuline aan. Waardoor de cellen niet open gaan voor glucose opname. De bloedglucosewaarde in het bloed stijgt hierdoor en de cellen krijgen onvoldoende energie.

Wat doet insuline

Insuline is een hormoon dat afkomstig is uit de alvleesklier, een achter de maag gelegen orgaan. Op het moment dat de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed stijgt (bijvoorbeeld na het eten), zal insuline ervoor zorgen dat dit opgeslagen wordt (als glycogeen) in de lever en de spieren. Tevens stimuleert insuline de opname van vetten en opbouw van (spier) eiwitten.

HbA1c

Afgelopen donderdag had ik weer mijn controle. Ik had een hba1c waarde van 56. Net iets aan de hoge kant. 54 is een drempelwaarde. Nuchter was mijn glucose waarde 6,4 mmol wat prima is. Al mijn overige bloedwaarden waren ook prima.

De HbA1c waarde zegt iets over het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel van afgelopen 6-8 weken. HbA1c is de afkoring voor Hemoglobine A1c. Wat de versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof. Hoe hoger dit HbA1c-gehalte is, hoe hoger de bloedsuikers de afgelopen weken gemiddeld zijn geweest.

Welke van de 2 soorten heb ik

Ik heb nog gevraagd of nagegaan kan worden welke diabetes soort of je hebt (resistentie of verminderde afgifte). Maar daar kan blijkbaar geen onderscheid in worden gemaakt met een onderzoek. Daarom moet ik de logische conclusie trekken dat ik een alvleesklier heb die minder afgeeft.

Medicijnen

Nou krijg ik 2 medicijnen voor mijn diabetes. De eerste is Metformine. Die zorgt ervoor dat de cellen beter reageren op de aanwezige insuline (eigenlijk voor de insulineresistentie). De andere is Glyclacide, die zorgt ervoor dat de alvleesklier gestimuleerd word om insuline aan te maken. Grappig dus om nu in te zien dat de keer diabetes om methode gericht is op afvallen en gezonder – koolhydraatarm – eten. Terwijl dat bij mij waarschijnlijk helemaal geen ‘extra’ meerwaarde heeft. Uiteraard zal het een paar punten schelen, maar ik heb te weinig insuline in mijn bloed. Nu begrijp ik ook waarom mijn diabetes consulente destijds besloot om direct naar Gliclacyde te grijpen en de Metformine over te slaan. Metformine is voor dikke mensen om de cellen te stimuleren. Terwijl bij mij de alvleesklier een schop moet krijgen.

Krachttraining en insuline

Helpt krachttrainen dan om mijn alvleesklier aan de praat te krijgen. Als je op ‘krachttrainen insuline’ zoekt op google krijg je afschuwelijke verhalen van gasten die zichzelf inspuiten met insuline voor extra inspanning. Het zou een van de beste ‘anabolen’ moeten zijn. Maar de verhalen die ik lees is dat het voorkomt dat na zo’n insulineboost bodybuilders in een hypo (te laag glucose gehalte in het bloed) terecht komen en in coma in het ziekenhuis belanden om daar met glucose infusen weer uit te komen.

Dit was nou niet precies de informatie die ik zocht. Kan ik met krachttraining mijn insuline gehalte regelen. Insuline is een hormoon en krachttrainen is een ‘bezoeking van de hormonen’ zeg ik altijd. Het is niet voor niets dat de krachthoek helemaal vol met spiegels hangt, voor alle narcistjes in zo’n sportschool.

Maar wat dan wel. In een onderzoek is ooit aangetoond dat bij personen met diabetes die 16 weken aan krachttraining deden, de insuline gevoeligheid met 46,3% verbeterde en hun nuchtere bloedsuiker met 10% was gedaald. Blijkbaar kan de insuline gevoeligheid dus wel worden gemeten (dikke mensen), maar niet of de alvleesklier ‘vanzelf’ weer meer insuline kan gaan aanmaken door gezond te eten en veel te sporten. Alle onderzoeken richten zich met name op de welvaartsvariant van diabetes, maar niet op de genetische aanleg. Want dat je minder dik wordt van sporten daar heb ik geen onderzoek voor nodig. En als je vetcellen minder groot zijn, wordt de insulineresistentie verminderd. Klaar.

Over sporten bewegen gezond eten en alvleesklier kan ik niks vinden. Zou dat nooit onderzocht zijn?

Diabetes

Zoals meesten weten heb ik diabetes type II. Waarbij bij ‘normale’ mensen glucose en insuline gehalte in bloed in evenwicht is, is dat bij mij dus van streek.

Glucose is de brandstof voor lichaamscellen eigenlijk de energie om te bewegen, praten en denken. Om deze glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Deze insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas) in de eilandjes van Langerhans. Dit afgeven van insuline is een continue process. Als je koolhydraat rijk hebt gegeten, stijgt het glucose gehalte in het bloed. Hier reageert de alvleesklier op met afgifte van meer insuline. De insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen open gaan voor opname van de glucose.

Diabetes Type II kun je onderverdelen in 2 soorten:

  1. Insulineresistentie, die voorkomt bij mensen met overgewicht. Er is wel insuline, maar cellen reageren niet goed meer op suiker en insuline. Waardoor glucose de cellen niet meer in gaat.
  2. Natuurlijke verminderde insuline afgifte. De alvleesklier maakt in dit geval altijd te weinig insuline aan. Waardoor de cellen niet open gaan voor glucose opname. De bloedglucosewaarde in het bloed stijgt hierdoor en de cellen krijgen onvoldoende energie.

[link]

Omdat ik geen overgewicht heb, en omdat mijn hele familie (vader moeder oma tantes overtantes en overgrootouders) het heeft (had) kan ik stellen dat ik deze variant heb. Ik noem dit zelf ook wel de ‘genetische variant’.

Diabetes type II is te bestrijden met medicijnen. Ik gebruik hiervoor metformine en gliclacide. Als medicijnen niet meer zouden helpen, dan zou extra insuline spuiten nog een uitkomst zijn.

Naast (of als vervanging van) medicijnen kan ook een leefstijlaanpassing uitkomst bieden. Heel simpel genomen komt zo’n aanpassing neer op ‘koolhydraatarm’ en ‘veel bewegen’. Veel bewegen, lukt wel (fietsen en naar de gym). Maar koolhydraatarm is wat complexer. Hoewel, door het niet (of zo weinig mogelijk) eten van aardappelen, rijst, pasta en brood, kom je al een heel eind.

Ik heb meegedaan aan een leefstijltraject genoemd ‘keer diabetes 2 om’. Deze training is met name gericht op mensen met een hoog overgewicht. Maar ook voor mensen zonder overgewicht is hier nog veel te halen.

Hier ga ik in een volgende blog verder op in. Het gaat namelijk met pieken en dalen waarbij het hba1c gehalte in het bloed een belangrijke richtlijn is. Hba1c waarde zegt iets over de hechting van glucose in het bloed van de afgelopen 6-8 weken. Die waarde hoort 54 te zijn, maar is bij mij toch nog iets te hoog. Donderdag ga ik weer meten. Zullen we zien wat mijn stand is. Gisteren friet en hamburger gegeten. Is niet goed voor glucose.