Vakantie Schotland 2022

Dit jaar hebben we een last minute vakantie geregeld naar Schotland. We wilden wel eerst de verbouwing van de badkamer even afwachten voordat we een besluit namen. In eerste instantie wilden we met de vouwwagen, maar daar las ik wisselende berichten over. Sommige campings zijn heel precies op hun grasveldjes en hebben liever geen tenten. Daarom zijn we verder gaan kijken naar campers. Eerst eens informeren bij de ANWB. Maar omdat wij geen standaard ANWB gezin zijn die een vakantie al meer dan een half jaar van tevoren boeken, werden we daar een soort van uitgelachen. Uit een reaktie van Travelhome (verhuurbedrijf van de ANWB):

Dat zijn de reakties waarvan ik denk, dat kan ik echt beter. Dus verder gezocht en kwamen uit bij de site goboony, waar partikulieren hun campers/busjes/ verhuren. Na even wat zoeken in de de buurt van Endinburgh / Glasgow, vonden we de bus van Craig in Baillieston, een buitenwijk van Glasgow. Nog niet veel recenties, maar zag er goed en groot uit. Na wat heen en weer gechat hebben we deze bus gehuurd voor 14 dagen.

Let wel we hebben het hier allemaal over 1 1/2 week voordat we op reis wilden, terwijl de bouwvakkers onze badkamer mooi aan het maken waren. 🙂

Snel verder, hoe gaan we de vakantie inrichtingen. Hoe ernaartoe, hoe ervandaan. Heen met de boot en terug met het vliegtuig. Dus dat ook snel geboekt. Boot met hut, avondeten ontbijt heen van IJmuiden naar Newcastle met DFDS en met het vliegtuig weer terug. Dat was nog even zoeken want Schiphol was een no go voor ons en uiteindelijk een vlucht met Transavia voor een paar tientjes gevonden van Edinburgh naar Rotterdam. Die het goedkoopst is op dinsdag (50 Eur pp). Dat wordt dus de vliegtuigdoop van de kinderen.

Dat was het logistieke deel. Nu de inhoud. Wat willen we zien. Eerst de kinderen. Mijn dochter wil graag een instawaardige vakantie en wil graag Loch Ness zien. Mijn zoon wil graag ‘de Harry Potter’ spoorbrug (Glenfinnanviaduct) zien. Daar hebben we een globale trip omheen verzonnen.

We gaan dus veel zien (maar nog heel veel meer niet, kwamen we tijdens de reis achter). Maar het zal vooral veel rondtrekken door de Highlands worden. Beetje globaal met de trein van Newcastle naar Glasgow. Dar de bus ophalen. Dan beetje oefenen met linksrijden richting Stirling. Vandaar met een grote boog naar Inverness (Loch Ness) en door naar Isle of Skye, dan via het Glenfinnanviaduct naar Fort Williams (de Ben Nevis beklimmen) en dan via Glasgow met de trein naar Edinburgh.

Dit is globaal onze vakantietrip geworden. Omdat Antine, mijn dochter en ik halverwege de vakantie ziek werden (korte maar heftige verkoudheid en koort), hebben we de Isle of Skye lus overgeslagen.

Dag (en nacht) 1: van IJmuiden naar Newcastle

‘s Ochtends op tijd weg. We wilden de boot niet missen. Dus bijtijds op stap. Vanuit Amsterdam (heel ver achter het centraal station) rijdt een pendeldienst naar IJmuiden. Uiteraard waren we veel te vroeg in Amsterdam, waardoor we daar een uur hebben moeten wachten. Gelukkig was het mooi weer.

Met de bus naar IJmuiden, daar inchecken voor de boot en de eerste douane controle en door naar de hut op de 11e verdieping. Lekker krap met 2 stapelbedden. Het was lekker weer, dus snel naar buiten naar het sky deck voor een biertje terwijl de boot de haven uitvoer.

‘s avonds hebben we prima gegeten van het lopend buffet. Wat omhangen in de taxfree winkel en nog naar het ‘entertainment’ dek. Dit is alleen niet zo aan ons besteed. Dus lekker naar bed en een boek lezen en in slaap vallen op de zachte deining. Vingers crossed dat we niet zeeziek worden.

‘s Ochtends vroeg opstaan en erachter komen dat je eigenlijk al een hele poos langs de Engelse kust vaart. Eerst naar het uitstekend lopend ontbijtbuffet en daarna snel met een Starbucks op een stoel op het bovendek gaan zitten genieten van de Engelse kust die in de verte voorbij gaat. En de boot hij deinde door (toch Han-na 🙂 ).

Braemer

Nadat de dag mistig en regenachtig begon, brak de zon toch door. We wilden nog even bij het Blair Castle kijke, maar dat wasin onderhoud. Daarom besloten naar het meer van Loch Ness te gaan. Alleen niet via de grote weg, maar met een grote bocht door het Cairgorms Nationaal park. Dat gaat niet heel hard. Smalle kronkelige weggetjes. Maar echt prachtig. Onderweg paar keer gestopt om van de uitzichten te genieten. Uiteindelijk zijn we gestopt op een camping in het plaatsje Braemer. Vlakbij een van de kastelen van Elizabeth, Balmoral castle. Nog net geen niemandsland hier. Zo hapje eten in een pub.

Van Braemer naar Grantown on Spey

Vandaag rond 12 uur met extra paracetamol op de bus gestart en opweg gegaan naar de volgende camping in Grantown on Spey. Hiervoor zijn we het Cairngorms National Park dwars overgestoken. Spannend met zo’n bus over single track weggetjes met hier en daar “passing places”. Maar eerst lang Balmore castle het buitenverblijf van queen Elizabeth.

Cut ‘n paste van bericht dat ik eerder naar de eigenaar van de camper had gestuurd:

After we visited Balmore castle we headed from there straight to the rougher part od Scotland. Climbed and descending 24% steep roads. Some even single tracks. Luckily loads of passing places. We had marvelous views.

We’re now standing for a night on a campside in a village called Grantown on Spey. Tomorrow further  (finaly according to the children) to Loch Ness.

Oh, and we get very possitive reactions on the van on campsites and even when passing villages. Today somene passing said ‘nice van you have’.

Postvakantiedip

Ik kan me nergens toe bewegen. Heb mezelf net van de bank getrokken om boodschappen te doen. Verder tot 11 uur in bed gelegen en de hele middag lamlendig op de bank als een zombie zitten ‘Netflixen’.

En ik moet de vakantieblogs ook nog afmaken.