Zoete aardappel ja of nee

Een lekker en simpel recept voor zoete aardappel stampot op mijn recepten site.

Maar hoe gezond is zoete aardappel en is het wel goed voor een diabeet, want een zoete aardappel bevat ongeveer net zoveel koolhydraten als een gewone aardappel. En op mijn keerdiabetes2om training heb ik geleerd dat koolhydraten ‘evil’ zijn. Maar toch kreeg ik bovenstaande recept van de diabetesstichting. Nu ben in dus helemaal van slag 🙂

Even verder zoeken op internet. En ja ook bij de zoete aardappel kom ik (net als bij de avocado) ‘een onbekend stofje’ tegen wat goed is voor insulineregulatie.

Zoete aardappel stimuleert de productie van adiponectine, een hormoon dat belangrijk is bij het aanmaken en afbreken van insuline. Het helpt je lichaam insuline te reguleren. Welk stofje in zoete aardappel hier precies voor zorgt, is nog niet bekend. [bron]

En ja zoete aardappel heeft niks met aardappel te maken, maar is een wortel. Om precies te zijn is een zoete aardappel of bataat, die officieel “Ipomoea batatas” heet, een knolgroente. Knolgroenten zijn eigenlijk eetbare wortels of knollen. En dus is de zoete aardappel net als wortels een eetbare wortel.

En wat is daar dan naast de onbekende stof voor insulineregulatie zo gezond aan. Zoete aardappelen is vezelrijk en bevat veel mineralen als ijzer, magnesium, kalium en is rijk aan vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Ja inderdaad caroteen. Dat zit ook in worteltjes waardoor konijnen zo goed kunnen zien (of toch niet). Ofwel een zoete aardappel is goed voor de weerstand, bloeddruk en stoelgang en zorgt voor sterke botten en spieren. [bron]