Diabetes type II

In mijn vorige blog schreef ik al dat je diabetes type II in 2 soorten kan onderverdelen:

  1. Insulineresistentie, die voorkomt bij mensen met overgewicht. Er is wel insuline, maar cellen reageren niet goed meer op suiker en insuline. Waardoor glucose de cellen niet meer in gaat.
  2. Natuurlijke verminderde insuline afgifte. De alvleesklier maakt in dit geval altijd te weinig insuline aan. Waardoor de cellen niet open gaan voor glucose opname. De bloedglucosewaarde in het bloed stijgt hierdoor en de cellen krijgen onvoldoende energie.

Wat doet insuline

Insuline is een hormoon dat afkomstig is uit de alvleesklier, een achter de maag gelegen orgaan. Op het moment dat de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed stijgt (bijvoorbeeld na het eten), zal insuline ervoor zorgen dat dit opgeslagen wordt (als glycogeen) in de lever en de spieren. Tevens stimuleert insuline de opname van vetten en opbouw van (spier) eiwitten.

HbA1c

Afgelopen donderdag had ik weer mijn controle. Ik had een hba1c waarde van 56. Net iets aan de hoge kant. 54 is een drempelwaarde. Nuchter was mijn glucose waarde 6,4 mmol wat prima is. Al mijn overige bloedwaarden waren ook prima.

De HbA1c waarde zegt iets over het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel van afgelopen 6-8 weken. HbA1c is de afkoring voor Hemoglobine A1c. Wat de versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof. Hoe hoger dit HbA1c-gehalte is, hoe hoger de bloedsuikers de afgelopen weken gemiddeld zijn geweest.

Welke van de 2 soorten heb ik

Ik heb nog gevraagd of nagegaan kan worden welke diabetes soort of je hebt (resistentie of verminderde afgifte). Maar daar kan blijkbaar geen onderscheid in worden gemaakt met een onderzoek. Daarom moet ik de logische conclusie trekken dat ik een alvleesklier heb die minder afgeeft.

Medicijnen

Nou krijg ik 2 medicijnen voor mijn diabetes. De eerste is Metformine. Die zorgt ervoor dat de cellen beter reageren op de aanwezige insuline (eigenlijk voor de insulineresistentie). De andere is Glyclacide, die zorgt ervoor dat de alvleesklier gestimuleerd word om insuline aan te maken. Grappig dus om nu in te zien dat de keer diabetes om methode gericht is op afvallen en gezonder – koolhydraatarm – eten. Terwijl dat bij mij waarschijnlijk helemaal geen ‘extra’ meerwaarde heeft. Uiteraard zal het een paar punten schelen, maar ik heb te weinig insuline in mijn bloed. Nu begrijp ik ook waarom mijn diabetes consulente destijds besloot om direct naar Gliclacyde te grijpen en de Metformine over te slaan. Metformine is voor dikke mensen om de cellen te stimuleren. Terwijl bij mij de alvleesklier een schop moet krijgen.

Krachttraining en insuline

Helpt krachttrainen dan om mijn alvleesklier aan de praat te krijgen. Als je op ‘krachttrainen insuline’ zoekt op google krijg je afschuwelijke verhalen van gasten die zichzelf inspuiten met insuline voor extra inspanning. Het zou een van de beste ‘anabolen’ moeten zijn. Maar de verhalen die ik lees is dat het voorkomt dat na zo’n insulineboost bodybuilders in een hypo (te laag glucose gehalte in het bloed) terecht komen en in coma in het ziekenhuis belanden om daar met glucose infusen weer uit te komen.

Dit was nou niet precies de informatie die ik zocht. Kan ik met krachttraining mijn insuline gehalte regelen. Insuline is een hormoon en krachttrainen is een ‘bezoeking van de hormonen’ zeg ik altijd. Het is niet voor niets dat de krachthoek helemaal vol met spiegels hangt, voor alle narcistjes in zo’n sportschool.

Maar wat dan wel. In een onderzoek is ooit aangetoond dat bij personen met diabetes die 16 weken aan krachttraining deden, de insuline gevoeligheid met 46,3% verbeterde en hun nuchtere bloedsuiker met 10% was gedaald. Blijkbaar kan de insuline gevoeligheid dus wel worden gemeten (dikke mensen), maar niet of de alvleesklier ‘vanzelf’ weer meer insuline kan gaan aanmaken door gezond te eten en veel te sporten. Alle onderzoeken richten zich met name op de welvaartsvariant van diabetes, maar niet op de genetische aanleg. Want dat je minder dik wordt van sporten daar heb ik geen onderzoek voor nodig. En als je vetcellen minder groot zijn, wordt de insulineresistentie verminderd. Klaar.

Over sporten bewegen gezond eten en alvleesklier kan ik niks vinden. Zou dat nooit onderzocht zijn?