Wist u dat ….

Een piloot op lange vluchten vooral niks hoeft te doen. Wat lezen, wat kletsen, een krant lezen een spelletje spelen en af en om de zoveel tijd de metertjes checken. Het vliegtuig vliegt op de automatische piloot.

Woensdag gehaktdag en vrijdag visdag helemaal niks met elkaar te maken hadden. Om met de laatste te beginnen, dat is iets katholieks. Die meenden dat je op vrijdag rustig aan moest doen met eten. Op zo’n vastendag hoorde geen luxe en dus geen vlees bij het maal. Vis werd als niet decadent beschouwd en dus op vrijdag haring en kabeljauw. Gehakt op woensdag is daarom puur een historisch fenomeen. Slagers kregen op maandag hun vee om te slachten. Vervolgens werd er op dinsdag uitgebeend waarna op woensdag de restjes werd vermalen tot gehakt. Omdat er nog geen koelkasten bestonden, stonden er op woensdag gehaktballen op het menu.

De geslachtssymbolen voor jongetjes en meisjes (♂ en ♀) zijn ooit in de 18e eeuw geïntroduceerd als ‘sexe’ symbolen door de Zweedse bioloog Carl Linnaeus voor duiding van mannelijke en vrouwelijke planten. En werden in 1753 geintroduceerd in zijn boek ‘De soorten der planten’. Het mannetjes symbool was destijds het symbool van de planeet Mars of IJzer en het vrouwtjessymbool je raad het al het symbool van Venus of voor met metaal koper. Het teken voor tweeslachtige planten was afgeleid van dat van de planeet van Mercurius. Je zou deze verwachten ⚥, maar het is deze ☿. Meer een soort duivels vrouwtje.

Volleybal is bedacht als sport voor mensen die niet fit genoeg voor Basketbal waren, of die het spel te ingewikkeld vonden. Terwijl Basketbal weer is bedacht omdat men was uitgekeken op de tot dan toe bestaande sporten. Allebei ergens eind 19e eeuw.

Medicijnen die over datum zijn kun je beter niet meer gebruiken. Waarschijnlijk is de werking sterk verminderd, sterker nog medicijnen kunnen als ze lang over de datum zijn heel giftig worden.

Een olietanker zou in theorie 42 keer de aarde rond kunnen varen op de olie die het vervoert

Als je in drijfzand terecht komt, buig dan gelijk je knieen dit om je gewicht te verdelen en zak je minder diep weg. Met gebogen knieen kun je met wat wrikken proberen los te komen. Oh ja. Ga terug naar waar je vandaan komt, daar ben je er zeker van dat er vaste grond is.

Britten hoeven als enige land op aarde geen landduiding op hun postzegel aan te geven omdat ze zichtzelf als de ‘uitvinder’ beschouwen.

Alles wat je ooit beleefd hebt en is opgeslagen in je geheugen, wordt vanzelf aangedikt als je anekdotes ophaalt. Die overdrijving wordt opgeslagen alsof het echt is gebeurd. Herinneringen zijn dus eignelijk helemaal niet waar.

We hebben nog steeds een fysieke schatkist met gouden munten en goudstaven. En dat wordt niet eens zover bij mijn vandaan bewaard. Ik wist het niet, maar het wordt ergens in een zwaarbeveiligde goudkluis in Zeist bewaard. Maar er wordt ook goud bewaard in Amerika, Engeland en Canada. Toch even googelen en kijken waar ik beter geen overval kan plege: Huis ter Heide.

Het is niet bewezen (nooit expliciet onderzocht) dat giraffes vaker dan kleinere dieren door de bliksem worden geraakt. Het is meer de boom waar alle dieren on schuilen bij een onweersbui die graakt wordt. Statistisch gezien maken daarom alle dieren onder die boom evenveel kans om geraakt te worden.

Omdat wij als mens, slecht eten (te weinig vezels), rechtop lopen en dikke dijen en billen hebben zijn we de enige wezens die de billen moeten vegen.

Gemalen peper uit een potje smaakt minder peperig dan vers gemalen peper omdat de meeste vluchtige stoffen die peper als peper laten smaken uit de gemalen peper in een peperpotje zijn vervluchtigd. Daarom altijd peper vers malen.

Waarom hebben tegenwoordig zoveel kinderen/mensen ADHD. Heel eenvoudig: door internet. Daar is zoveel medische informatie te vinden dat ADHD als zelfdiagnose tot meer bezoek aan huisartsen leidt. En vroeger was een druk king gewoon een druk kind, maar tegenwoordig wordt zo’n kind met ADHD gelabeld. Daarnaast is de constante stroom aan prikkels die we tegenwoordig krijgen toch ook wel een van de oorzaken.

En als laatse waar kibbelden de Hoeken den de Kabeljauwen in de Middeleeuwen om. In 1345 wilde Willem de vierde, graaf van Holland, de Friezen een pak rammel geven. Helaas voor hem botste hij bij Stavoren op de lokale bevolking die hem het moeras in joegen en doodmaakte. Omdat Willem geen kinderen had, werd zijn zus Margaretha II de nieuwe gravin en daarna als snel haar minderjarige zoon Willem de vijfde, maar Margaretha II hield veel invloed. Dat laatste vonden een groep edelen weer niet leuk en kwamen in opstand. Deze groep edelen kreeg de bijnaam ‘Kabeljauwen’, waarschijnlijk omdat de blauwe ruiten uit het wapen van Willem op schubben van vissen deed denken. Andere edelen die Margaretha wel steunden werden ‘Hoeken’ genoemd. Waarschijnlijk verwijzend naar haken waarmee je kabeljauwen kunt vangen. Deze hele strijd werd heel complex omdat ook steden zich ermee gingen bemoeien. Deze tweestrijd heeft zo’n anderhalve eeuw geduurd. En waar ging het allemaal om: de macht in Holland.

[bron: quest scheurkalende 2023]