Joe not vi – een outdated post

I ben mijn oude website knilluz.buurnet.nl aan het opruimen en kwam daar deze post gescheven op 24 juni 2010 tegen. Hoe het nu dan toch anders is en vi dan toch echt wel mijn editor is. Behalve het informatieve stukje over acronymen, is het gegeven van een andere editor gebruiken outdated.

Voor iemand die net komt kijken bij linux kan de shell of command prompt overweldigend overkomen. Als dan ook nog een tekstbestandje moet worden ge-edit met vi dan kan dat afstotend werken. Ik raad dan ook het gebruik van joe aan.

Zoals wel vaker voorkomt bij linux is ook hier de naam van het programma is een recusieve acronym. Joe staat voor ‘joe’s own editor’. Het is een simpele, maar redelijk krachtige teksteditor.

Joe is aanwezig voor de meeste distributies. Voor zowel Ubuntu als OpenSuse kan deze geinstalleerd worden. In Ubuntu via het software centre en in OpenSuse met yast.

Joe start je op vanaf de command prompt, met eventueel de naam van het bestand :

$ joe file_to_edit

De belangrijkste toetscombinatie is ^kh (^ = de controltoets) hiermee open je het help menu. In joe kun de direct gaan editen. Als je het bewerkte bestand wil opslaan tik je ^kd, als je wil opslaan en de editor beeindigen ^kx en als je wil ophouden en niet opslaan ^c.