Intrigerend: wat is een vispaneerbedrijf

Vandaag in het nieuws: “Grutte brân by fiskpanearbedriuw op De Lemmer ûnder kontrôle” (“Grote brand bij vispaneeerbedrijf in Lemmer onder controle”).

Een fiskpanearbedriuw ofwel een vispaneerbedrijf. Op een of andere manier bleef dit als een wurm in mijn hoofd zitten. Ik ken visverwerking visoverslag. Maar ik had nog nooit van een vispaneerbedrijf gehoord. Wat doen ze daar. Ja simpel daar doen ze niks anders dan de hele dag vissen door een bak paneermeel halen.

Hoezo dat dan. Kun je dat in de winkel kopen dan gepaneerde vis. Of maken ze daar misschien van die voorgebakken kibbeling of lekkerbekjes. De hele dag vissen door een wit papje halen en in de frituur gooien. Ik weet het niet. Als ik google op vispaneerbedrijf is het enige wat voorbij komt dat er vandaag een brand was. Dus toch maar eens naar chatGPT gekeken en ingetikt “wat maken ze bij een vispaneerbedrijf”. Kreeg ik netjes als antwoord (cut’n paste):

Een vispaneerbedrijf produceert doorgaans een breed scala aan gepaneerde visproducten, zoals vissticks, visfilets en visnuggets.

De basis van deze producten is meestal een visfilet van een bepaalde soort vis, zoals kabeljauw, heek, koolvis of zalm. Deze filets worden eerst gepaneerd met een mengsel van broodkruimels, bloem en kruiden om ze een knapperige, smaakvolle coating te geven.

Na het paneren worden de visproducten gebakken of gefrituurd om ze gaar en krokant te maken.

chatGPT

Ooooh het is dus de fabriek van kapitein Igloo. Een visstick fabriek. Vis vermalen en in rechthoekige blokjes persen en dat dan door een bak paneermeel halen.