Gas tarieven

Vandaag een offerte gekregen van een energieleverancier. Naam doet er niet zoveel toe. Ik schrok van de inhaligheid van onze overheid. Omdat wij niet op gas stoken en koken, verbruiken wij wat gas om te douchen. Hier gaan we van uit dat we zo rond de 300 kuub per jaar verstoken in onze huishouding.

In de nu voor me liggende offerte komen we dan op ruim 700 euro per jaar uit. Wie snoept er wat op van dit bedrag:

WieEenheidsprijsAantalBedrag% van totaal
Levering€ 0,76 (incl btw) per kuub300 kuub€ 22833%
Overheidsheffing (belasting€ 0,49 met daarover € 0,10 btw per kuub300 kuub€ 17825%
Vaste leveringskosten€ 7,79 per maand12 maanden€ 9313%
Netbeheerkosten Stedin€ 17,25 per maand12 maanden€ 20729%
Totaal€ 706

Vooral die kwart overheidsheffing. Zoals op de nota is het 0.49 per kuub zonder btw. Dat is een hele grote wtf. We betalen dus belasting over een belasting. Hoe fucking transparant wil je het hebben. Dat spekken van de staatskas, moeten we snel mee stoppen. En 700 euro waarvan 66% vaste kosten uitgeven om een beetje te douchen vind ik persoonlijk een iets minder plan.

Laat me niet teveel in de negatieve emotie blijven hangen en deze ombuigen naar positieve energie. Energie die er al is. De zon. Zonnepanelen hebben we al. Maar, zoals eerder gezegd, gas gebruiken we om te douchen. Kunnen we die zonneenergie niet gebruiken om te douchen en is een warmwaterboiler misschien een oplossing. Zo’n boiler ken ik nog van vroeger. Dat was altijd op = op en dan maar koud afdouchen en lekker door het huis schreeuwen: ‘Wie heeft %$#@^&*(&# al het water verbruikt’. Maar daar worden we hard van.

Maar het kan nog extremer. Deze boiler aansluiten op electra EN een eigen zonnewarmtecollector. We hebben nog een stukje dak over (de dakkapel), kunnen we daar nou niet iets met een zonneboiler gaan doen. Ga ik even over nadenken.