VI(M) cheat sheet

Nu ik toch weer wat meer met de linux/unix command ga werken kan een spiekbriefje geen kwaad. De basis :wq, de i en a’s l en de hjkl toetsen ken ik wel. Ook de x dd yy p combinaties begrijp ik nog. Maar daarmee houdt het wel zo’n beetje op. Ik vond nog een printje in een la die ik ooit eens van internet had getrokken. Na wat zoeken vond ik ‘m weer op deze site. Bij dezen.

WatHoedeleteyank (kopieer)change
← of hd← of dh of xy← of yh
↓ of jddyycc
↑ of kddyycc
→ of l of [spatie]d[spatie] of dl of xy→ of yl
woord→ w Wdw dW
←woord b Bdb dByb
zoek →/RegExpc /RegExp
← zoek?RegExp
ga naar regel##G#d (delete # regels)#y (yank # regels)
vooruit zoekenn
zoekrichting omkerenN
naar begin regel^ (dakje)
naar einde regel $ (dollar)

En dan nog dit:

  • Een delete is een cut (komt dus in paste buffer p)
  • Een regel Knippen en Plakken is dus dd p
  • 5 regels weggooien = 5dd
  • 5 letters weggooien – 5dw
  • 2 regels omwisselen = ddp
  • 2 letters omwisselen = xp