Diabetes

Zoals meesten weten heb ik diabetes type II. Waarbij bij ‘normale’ mensen glucose en insuline gehalte in bloed in evenwicht is, is dat bij mij dus van streek.

Glucose is de brandstof voor lichaamscellen eigenlijk de energie om te bewegen, praten en denken. Om deze glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Deze insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas) in de eilandjes van Langerhans. Dit afgeven van insuline is een continue process. Als je koolhydraat rijk hebt gegeten, stijgt het glucose gehalte in het bloed. Hier reageert de alvleesklier op met afgifte van meer insuline. De insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen open gaan voor opname van de glucose.

Diabetes Type II kun je onderverdelen in 2 soorten:

  1. Insulineresistentie, die voorkomt bij mensen met overgewicht. Er is wel insuline, maar cellen reageren niet goed meer op suiker en insuline. Waardoor glucose de cellen niet meer in gaat.
  2. Natuurlijke verminderde insuline afgifte. De alvleesklier maakt in dit geval altijd te weinig insuline aan. Waardoor de cellen niet open gaan voor glucose opname. De bloedglucosewaarde in het bloed stijgt hierdoor en de cellen krijgen onvoldoende energie.

[link]

Omdat ik geen overgewicht heb, en omdat mijn hele familie (vader moeder oma tantes overtantes en overgrootouders) het heeft (had) kan ik stellen dat ik deze variant heb. Ik noem dit zelf ook wel de ‘genetische variant’.

Diabetes type II is te bestrijden met medicijnen. Ik gebruik hiervoor metformine en gliclacide. Als medicijnen niet meer zouden helpen, dan zou extra insuline spuiten nog een uitkomst zijn.

Naast (of als vervanging van) medicijnen kan ook een leefstijlaanpassing uitkomst bieden. Heel simpel genomen komt zo’n aanpassing neer op ‘koolhydraatarm’ en ‘veel bewegen’. Veel bewegen, lukt wel (fietsen en naar de gym). Maar koolhydraatarm is wat complexer. Hoewel, door het niet (of zo weinig mogelijk) eten van aardappelen, rijst, pasta en brood, kom je al een heel eind.

Ik heb meegedaan aan een leefstijltraject genoemd ‘keer diabetes 2 om’. Deze training is met name gericht op mensen met een hoog overgewicht. Maar ook voor mensen zonder overgewicht is hier nog veel te halen.

Hier ga ik in een volgende blog verder op in. Het gaat namelijk met pieken en dalen waarbij het hba1c gehalte in het bloed een belangrijke richtlijn is. Hba1c waarde zegt iets over de hechting van glucose in het bloed van de afgelopen 6-8 weken. Die waarde hoort 54 te zijn, maar is bij mij toch nog iets te hoog. Donderdag ga ik weer meten. Zullen we zien wat mijn stand is. Gisteren friet en hamburger gegeten. Is niet goed voor glucose.